Tudnivalók a toklász veszélyeiről

Tudnivalók a toklász veszélyeiről

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Tudnivalók a toklász veszélyeiről

Toklásznak az egérárpa (Hordeum murinum) kalászának egy darabját hívjuk.

Friss formában a növény ártalmatlan, azonban kaszálás és kiszáradás után olyan tűszerű képződmény lesz belőle, mely a testnyílásokon valamint a szőrzeten keresztül könnyen befúródik az állatok bőrébe.

Nyílvesszőszerű szerkezetének köszönhetően csak egy irányba tud haladni, előre. A behatolás helyétől függően a bőrben, bőr alatti kötőszövetben, de még a mélyebb szövetekben is gennyes gyulladást, tályogokat, dobhártyasérülést, orrvérzést és légúti nyálkahártya sérülést okoz.

Megelőzés

  • Toklász „szezonban” kerüld el azokat a helyeket, ahol elszáradt egérárpát látsz és ahol a füvet lenyírták, vagy kaszálták, de nem távolították el. Mivel rendkívül széleskörűen előforduló növényről van szó, ezért sajnos teljesen elkerülni nem lehet a veszélyt, de a nagy mennyiségű toklász növeli a probléma lehetőségét.
  • Sétát, játékot, hempergést követően célszerű az állatot átvizsgálni. A mancsok között vagy a szőrzet mélyén megkapaszkodhat egy-egy toklász, melyek az adott pillanatban még nem okoznak problémát, de előbb-utóbb elérik a bőrt és idővel át is fúrják azt. Ezeket mielőbb távolítsd el.

Tünetek

Ha a következők valamelyikét tapasztalod akkor nagy valószínűséggel toklász okozza a problémát:

  • A kedvenced a lábujjai közötti területet nyalogatja, véres/savós/gennyes váladékozás és duzzanat látható a területen
  • fűben való játék, hempergés, vagy séta után a fejét rázza, esetleg féloldalasan tartja
  • intenzíven tüsszög, orrából véres váladék folyik
  • a bőrén gyulladást, váladék ürülését vagy szúrási csatornát látunk.

Kezelés

toklaszA panaszok jelentkezése esetén ne várj, nézesd át kedvencedet szakemberrel és ne hagyd, hogy tovább romoljon a helyzet. Magától sajnos nem fog elmúlni.

A mélyen megbúvó toklász eltávolításához speciális műszer (idegentest fogó, Volkmann kanál, stb) szükséges és sokszor csak altatásban lehetséges ezért ezt minden esetben bízd az állatorvosodra.

  • A bőrben lévő toklászok általában könnyebben eltávolíthatóak azokon a területeken, ahol nincs lehetősége a mélyebb szövetek közötti vándorlásra.
  • A lábvég sajnos nem ilyen, ott a bemeneti csatornától távoli helyeken is fel lehet lelni egy-egy idegentestet. Általában a szúrás alulról történik, de a felső részre ráterjedt gyulladás és váladékozás vehető észre.
  • A fület érintő esetek nagyban függnek az eltelt időtől és az állat temperamentumától. A külső hallójáratban lévő toklászok sokszor ébren eltávolíthatóak. A mélyebbre fúródottaktól - több idő eltelt, az állat intenzíven rázta a fejét - adott esetben csak bódítást követően lehet megszabadulni, különös tekintettel arra, hogy nem egyszer mindkét fülben és akár több toklász is előfordulhat, így az alapos átvizsgálás feltételei adottak kell, hogy legyenek.
  • Az orrüregbe felszippantott toklászok ritkább esetben fedezhetőek fel és még ritkábban távolíthatóak el egy ébren lévő állatból. Sokszor sajnos anesztéziát követő endoszkópos beavatkozásra lehet szükség.

Amint láthatjuk itt is a megelőzésen van a hangsúly, hiszen a kezelés sokszor rendkívül nehézkes. Az érintett területtől és a közbelépés idejétől függően változik a helyzet súlyossága, de a szerencsén is sok múlik. Sajnos mindenféle óvintézkedés ellenére is bármikor jelentkezhet a probléma, de a tudatos állattartók tisztában vannak a veszéllyel és a lehetséges tünetekkel és megpróbálják elkerülni a problémát.