A kutyákat is érintheti az időskori demencia: erre a 8 tünetre figyelj

A kutyákat is érintheti az időskori demencia: erre a 8 tünetre figyelj

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

A kutyákat is érintheti az időskori demencia: erre a 8 tünetre figyelj

Viszont esetükben nehezebb észrevenni a tüneteket, hiába nincs nagy eltérés, hiszen a betegség természete ugyanaz. Mik a kutya demencia tünetei, mire figyeljünk kedvencünk esetében? És mi a teendő, ha arra gyanakszunk, hogy a kutyánk a demencia jeleit mutatja?

Miért nehezebb észrevenni a kutya demencia tüneteit?

Amikor egy kutya öregszik, a fizikai aktivitása ugyan csökken, de a memória romlását nehezebb kimutatni. Az agyban végbemenő változásoknak nincsenek nagyon feltűnő jelei. Hiába gondos a gazdi, de egy idős kutyának már nem feltétlenül tanítunk új trükköket vagy parancsszavakat, elég az, amelyeket kiskorában megtanult és azóta alkalmaz. Így kevesebb a felület, amelyen megmutatkozhatna, ha baj van.

“Kutyáknál a demenciát speciális vizsgálattal lehet megállapítani, az életkorral előre haladva náluk is gyakrabban fordul elő. 11 éves kor felett 28, míg 15 év felett 68 százalék az esély arra, hogy legalább egy tünet megjelenik” – nyilatkozta Kubinyi Enikő etológus a 24.hu-nak.

Tovább »

Forrás: hovege.hu