A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

A macska elmondja, de mi nem mindig értjük

Annak ellenére, hogy a macska világszerte kedvelt és igen gyakori háziállat, alig voltak a viselkedésének megértését célzó kutatások, még kevesebb a macska-ember kommunikációról. Francia kutatók most macskákról készült videók segítségével vizsgálták meg, hogy mennyire érthető számunkra a macskák viselkedése. Az Applied Animal Behaviour Science szakfolyóirat számolt be a vizsgálatok eredményéről.

Amit eddig tudtunk, hogy pusztán a hangjai alapján a macska kedélyállapotát a korábbi vizsgálatokban részt vett emberek 38 százaléka találta el, a macskák arckifejezései alapján pedig 59 százalék ítélte meg helyesen, hogy mit is érez az állat. Nem volt korábban olyan vizsgálat, amelyben együttesen mérték volna fel a hang és a látvány hatását – ezt pótolták most a kutatók a videókkal.

Olyan macskás videókat kértek, amelyekben az állatok mind látható, mind hallható formában kifejezték magukat. Összesen 63 felvétel érkezett, ebből 24 volt jól besorolható 4 kategóriába: boldog, boldogtalan, kérés (figyelmet vagy ételt), ragadozó viselkedés. A videók átlag 10 másodpercesek voltak.

Tovább »

Forrás: ng.24.hu