Ezért hánynak annyit a macskák

Ezért hánynak annyit a macskák

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Ezért hánynak annyit a macskák

A macskatartók bizonyára sokszor tapasztalták már, hogy kedvenceik időnként nagy koszt hagynak maguk után, annak ellenére is hogy az egyik legtisztább háziállatok hírében állnak. Sarah Schmid, a Tennessee Egyetem macskákra szakosodott állatorvosa a Live Science-nek elmondta, érdemes odafigyelni az ilyen esetekre, ugyanis nem minden hányás, ami annak tűnik.

A leggyakoribb tévedés a gazdák részéről, amikor a szőrcsomók felköhögését puszta hányásnak nézik. Az egészséges macskák a napjuk 30-50 százalékát tisztálkodással töltik, melynek nyomán a szőr nagy része a gyomrukban köt ki. A szálak többsége áthalad a gyomron és a bélrendszeren, majd végül az ürülékbe kerül, ám ha nem, felöklendezik.

Ez azonban nem túl gyakori, a rövid szőrű macskák 10 százalékánál, míg a hosszú szőrű macskák 20 százalékánál jelentkezik évente csak kétszer, vagy háromszor jelentkezik. Ha ennél többször megtörténik, érdemes állatorvoshoz fordulni.

Tovább »

Forrás: 24.hu