Lehet, hogy félreérted a kutyád farokcsóválását és a macskád dorombolását

Lehet, hogy félreérted a kutyád farokcsóválását és a macskád dorombolását

Hiszünk abban, hogy a naprakész információ kulcsfontosságú, hogy a háziállatok a lehető legjobb ellátásban részesüljenek otthoni környezetükben is. Célunk, hogy az állattartóknak megadjuk a szükséges tudást ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozhassanak háziállataik egészségével kapcsolatban, és segítsünk nekik abban, hogy kisállataik számára a lehető legjobb ellátást nyújthassák. Reméljük, hogy blogrovatunk hasznos olvasmányokat tartalmaz!

Lehet, hogy félreérted a kutyád farokcsóválását és a macskád dorombolását

Hányféleképpen morog a kutya? Elárul-e valamit a macskák arckifejezése? Ezekre a kérdésekre kutatók keresték a válaszokat, amelyek többet mondanak az emberekről, mint az állatokról, amelyek úgy tűnik, hogy alaposan kiismerték az embereket.

A kuyta érzései

Számos kutatásnak volt tárgya, hogy a kutyák mennyire képesek megérteni az embereket, de azt kevésbé vizsgálták, hogy az emberek mennyire értik a kutyákat, noha a köztük lévő kommunikáció kétirányú – erről a Washington Postnak beszélt néhány évvel ezelőtt Faragó Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) etológusa.

Játékos morgás, fenyegető morgás

 

A budapesti egyetem etológiai tanszéke az egész világon vezető szerepet tölt be a kutyák viselkedésének kutatásában. Tanulmányozták az állatok morgását is: erről Faragó Tamás azt mondta, a kutatások általában az ugatással foglalkoznak, ami a kutyák háziasítása során jelentős változáson ment keresztül és a kommunikációjuk elsődleges módjává vált, míg a morgás a kutatók feltételezése szerint korántsem változott ugyanekkora mértékben azóta, hogy a kutyák különváltak a farkasoktól.

Tovább »

Forrás: rtl.hu